Dengeli ve sağlıklı beslenme hem vücut hem de ağız sağlığı için önemli bir etkiye sahiptir. Dişleriniz, diş etleriniz ve diliniz yediğiniz ve içtiğiniz şeylerden etkilenebilir. Ağız sağlığınızı koruyabilmek için, hangi yiyeceklerin ve içeceklerin zararlı olabileceğini ve hangilerini tercih etmeniz gerektiğini öğrenmeniz gerekir.
Özellikle şekerin dişleriniz üzerindeki etkileri iyi bilinmektedir. Şeker vücudunuza zarar vereceği gibi diş kaybına neden olabilecek diş çürümelerini de tetikle. Ek olarak, asidin de dişleriniz üzerindeki etkisi çok yıkıcıdır. Diş aşınmasının etkileri ve nasıl tespit edilip yönetileceği hakkında daha fazla şey öğrenerek daha sağlıklı seçimler yapabilir ve dişlerimizi koruyabiliriz.
DİŞ MİNESİ VE DİŞ AŞINMASI
Diş minesi vücudumuzun en sert ve en mineralli kısmıdır. Her dişin dış tabakasını kaplar, altındaki hassas diş kemiğini korur ve diş çürümesini önler. Diş aşınması, diş minesinin kaybından meydana gelir ve asit saldırısından kaynaklanır. Mine aşındığında diş kemiği açığa çıkar ve bunun sonucunda ağrı ve hassasiyet meydana gelir.
Vücudumuzun diğer bölümlerinden (kemik veya kas gibi) farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücreler bulunmaz. Bu nedenle diş minesi bir kez yok edildiğinde, vücudumuz onu yeniden oluşturamaz. Diş minesi remineralize olabilir yani tekrar tamamlanabilir ama bu çok kısıtlı aşınmalar için asit ve mineral dengesi geri kazanılabildiğinde geçerli olan bir durumdur. Kısacası vücudumuzun diğer organları gibi direkt olarak kendini tamir etmesi çok zordur.
DİŞ AŞINMASI NASIL ANLAŞILIR?
Aşınma, genellikle dişlerdeki oyuklarda, diş yüzeyinin dışında ve ısırma uçlarında ortaya çıkar. Bu, altındaki dentin (ya da sement) dokusu, mineden daha koyu, sarı bir renkle ortaya çıkarabilir. Dişin iç kısmı hassas olduğu için dişleriniz ayrıca sıcak ve soğuğa veya asitli yiyecek ve içeceklere karşı daha hassas olabilir. Bu hassasiyet diş minenizin sağlığıyla ilgili en büyük ipucudur.
DİŞ AŞINMASI NASIL ÖNLENİR?
– Asitli yiyecekler ve içecekleri olabildiğince az tüketmeye çalışın. Bu, dişlerinize olan asit atağı sayısını azaltır.
– Şeker tüketiminden olabildiğince kaçının.
– Yemeklerinizi peynir, süt ve yoğurt gibi besinlerle bitirin. Bu asidin giderilmesine yardımcı olacaktır.
– Asitli gıdaların tüketiminden sonra dişlerinizi fırçalamak için 1 saat kadar bekleyin. Bu süreçte dişlerinizin mineral üretimi için zamanı olacaktır.
– Florürlü diş macunu ile dişlerinizi gece ve gündüz en az bir kez fırçalayın. Orta ila yumuşak kıllara sahip küçük başlı bir diş fırçası kullanın.
– Fırçalamadan sonra diş macununu su ile çalkalamadan direkt tükürün. Böylece florür dişlerinizde daha uzun süre kalır.
DİŞ AŞINMASI TEDAVİSİ
Diş aşınması tedavisi aşınmanın seviyesine göre farklılık gösterebilir. Aşınma seviyeniz oldukça şiddetli ise, etkilenen diş veya dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Kalan mineyi ve dişin iç tabakalarını korumak için tedavi önemlidir.
Genellikle, bir dolguyu yapmak onu onarmak için yeterli olacaktır. Bununla birlikte, daha ciddi vakalarda diş hekiminin porselen kuron (kaplama) yapması gerekebilir. Diş hekiminizle tüm tedavi seçenekleri hakkında konuşmanız ve bu aşınmalara yol açan sorunların uzun dönemde önlenmesi ile ilgili tedbirleri almanız önemlidir.
Son olarak “doğal” olarak satılan birçok diş macununda maalesef florür yoktur. Bu diş macunlarının aşındırma oranlarını bilmediğimiz için bunları kafanıza göre kullanmak iyi bir seçenek olmayacaktır. Diş hekiminize danışarak dişleriniz için doğru tedaviyi öğrenmek sizin için yararlı olacaktır.